Profile picture
Mikko "Pekkis" Forsström. Ohjelmoitsija. Saarnamies. Opettaja. Lamantiini- ja leffafani.

Blogi

Tässäpä kaikki blogautukseni vuosien varrelta. Kuten lukija helposti huomaa, kirjoitustahtini on hidas mutta epävarma.

Osa kirjoituksista on alunperin julkaistu entisen pajani Fraktion blogissa. Näihin oman brändini alla julkaisemiini versioihin kannattaa vastedes suhtautua kaanonina, ikään kuin remasteroituina ohjaajan versioina.

 1. Hopeakettu muistelee, osa 10: Itsetutkiskelun vuodet

  Päätös lähteä omasta, ystävien kanssa rakennetusta yrityksestä ei ollut helppo. Vielä vaikeampaa oli keksiä, mitä ja missä haluaisin tehdä seuraavaksi. Maailman taivaalle kerääntyvät mustat pilvet eivät helpottaneet pohdiskelujani.

 2. Hopeakettu muistelee, osa 5: Vuokraisännän vastaisku

  Kun on pitkään kyntänyt syvällä, niin kuin me ensimmäisessä työpaikassani teimme, sitä hamuaa kaikenlaisia oljenkorsia. Valheellinenkin toivo tuntuu lohdulliselta. Kun tunnelin päässä näkyy valoa, liian paljon nähneet arpiset kasvot vääntyvät irvokkaaseen virneeseen. Varo, Pekkis! Se ei ole tunnelin pää, se on päin kiitävä rekka. Sinun olisi pitänyt nähdä sen tulevan.

 3. Hopeakettu muistelee, osa 4: Uusi toimisto

  Ensimmäisen työpaikkani ensimmäiseltä konttorilta sydämeni oli saanut suruja ja henkeni ahdistusta. Kaikki, mikä oli voinut mennä pieleen, oli mennyt pieleen. Kohtalo oli heittänyt eteemme kaikki mahdolliset kiroukset. Uusi toimisto enteili uutta aamunkoittoa, mutta olin oppinut pelkäämään. Vielä yksi isku päin kasvojani, ja seuraavassa työhuoneessani olisi pehmustetut seinät!

 4. Hopeakettu muistelee, osa 3: Shitin kosto

  Ensimmäiset kuukauteni ensimmäisessä työpaikassani olivat olleet mieleenpainuvat. Kollegani varastivat uuden tuotteemme ja lähtivät livohkaan. Jäin yksin keskelle kriisiä, jossa softa oli sutta ynnä sekundaa ja rauta lahosi käsiin. Urhoollisen viivytystaistelun jälkeen hakkerit korkkasivat koko roskan, ja peli näytti olevan menetetty.

 5. Hopeakettu muistelee, osa 2: Koodarin yökkäys

  Vuosi 2004 sai kannaltani jännittävän lopun. Joulunpyhät kolkuttelivat ovella, mutta oloni oli kaikkea muuta kuin juhlava. Olin ensimmäisessä työpaikassani ajautunut kahdessa kuukaudessa tilanteeseen, jossa vastasin yksin kolmesta ohjelmistosta ja kolmestakymmenestä palvelimesta. Tilanne oli tukala, mutta pahempaa oli tulossa.

 6. Hopeakettu muistelee, osa 1: Laimea uhka

  Fraktiolla kuukausi takaperin aloittanut Jaani kuvaili tuoreessa kolumnissaan elävästi tuntemuksia, joita aloitteleva ohjelmoija kokee pudotessaan altaan syvään päähän. "Kokeneempi tekijä on kasannut osaamistaan aikanaan erinäköisessä skenessä", hän kirjoittaa. Voihan pojat! Uskotkohan kun kerron, millaisessa lafkassa meikäläinen aikanaan aloitteli?

 7. CSS:n lyhyt historia

  World Wide Webissä on kolme avainteknologiaa. "Lyhyt historia"-blogautustrilogian toisessa osassa pureudumme tyylikieli CSS:n menneisyyteen, olevaisuuteen ja tulevaisuuteen.

 8. Pariisi, reactiuden kaupunki

  Kuten monet tietävät, JavaScript-kirjasto React on ainoa ja paras ystäväni. Kävin kesäkuun alussa moikkaamassa sitä Pariisissa, ReactEurope-konferenssissa.

 9. Paras ystäväni React

  Olenko jo kertonut sinulle Reactista, uudesta parhaasta ystävästäni? Minne minä menen, sinne menee React, ja missä olemmekin, siellä kaikuu ilosanoma Reactin onnesta ja autuudesta.

 10. JavaScriptin lyhyt historia

  Olemme viime viikkoina yhdessä kollegani Panun kanssa valmistelleet kurssia Metropoliaan. Menemme lokakuussa opettamaan modernia weppikehitystä JavaScriptillä. Kun katsoo vähän pidemmälle taaksepäin, aihevalinta tuntuu uskomattomalta.